Prăjitură sănătoasă cu morcov
Această prăjitură cu morcov și umplutură de prune preparată în casă a fost dintotdeauna preferata mea. Această prăjitură sănătoasă cu morcov este o variantă modificată a unei prăjituri tradiţionale cu morcov umplută cu gem de prune. Datorită adaosului de făină de năut, aceasta conţine mai multe proteine şi fibre. Mai mult, nu are în compoziţie nici zahăr, nici grăsimi hidrogenate.
Rețeta e foarte simplă și vei beneficia de valorile nutriționale crescute ale acesteia. Prăjitura are un conținut redus de grăsimi (doar 3 grame pentru o bucățică), deoarece mare parte din cantitatea de grăsimi din rețeta clasică a fost înlocuită aici cu sos de mere și banane. Gemul poate fi preparat prin gătirea prunelor uscate și a curmalelor, acestea având rolul de a îndulci prăjitura fără a mai fi nevoie să adaugi zahăr sau miere. Acesta este un alt avantaj imens față de rețeta clasică - această variantă are un conținut mai redus de carbohidrați și calorii.
În cazul în care nu ai în casă făină de năut, o poți înlocui cu făină din grâu integral, trebuie doar să te asiguri că aluatul are o consistență suficient de groasă pentru a putea fi rulat cu ușurință.
Încearcă prăjitura mea cu morcovi sănătoasă și fit de exemplu ca desert în weekend sau ca gustare de dimineață pe care o poți lua cu tine la serviciu sau la școală.
Ingrediente
- 2 banane coapte
- 5 linguri sos de mere
- 250 g făină de năut
- 320 g făină din grâu integral (v-o recomand pe aceasta)
- 1 plic praf de copt
- 2 linguri ulei de cocos topit (vi-l recomand pe acesta)
- 250 g morcovi
- Pentru gem:
- 50 g prune uscate
- 4 curmale (vi le recomand pe acestea)
- 3 linguri apă
Instrucțiuni
- Mai întâi prepară gemul.
- Pune prunele, curmalele şi apa pe foc într-un vas mic şi lasă-le să dea în clocot.
- Amestecă ingredientele şi apasă-le din când în când cu o furculiţă pentru a forma un gem.
- Când amestecul s-a omogenizat şi întărit pe jumătate, ia gemul de pe foc şi lasă-l să se răcească.
- Amestecă în blender morcovii, bananele, sosul de mere şi uleiul de cocos până când se omogenizează.
- Toarnă amestecul într-un bol, adaugă făina de năut, făina din grâu integral şi praful de copt şi formează un aluat.
- În cazul în care aluatul este prea moale şi lipicios, adaugă puţină făină de grâu integral.
- Când aluatul este gata, rulează-l în bucăţi subţiri, taie-l în pătrăţele şi toarnă ½ de linguriţă de gem în mijlocul fiecărei bucăţi.
- Împătureşte fiecare pătrat astfel încât să formeze un triunghi şi înţeapă marginile cu o furculiţă.
- Pune prăjitura de morcovi într-o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt şi coace-o în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 25 până la 33 de minute (în funcţie de mărimea prăjiturii şi de tipul de cuptor). Dacă laşi prăjitura prea mult la cuptor, aceasta se va întări. Testeaz-o cu o scobitoare după 20 de minute. Dacă scobitoarea iese curată, atunci prăjitura este gata.
- Încălzeşte prăjiturile înainte de a le consuma.
Timp de pregătire | 50 minute | |
Cantitate rezultată | 15 porții |
Informații nutriționale / 1 porție | ||
Calorii | 182 Kcal | |
Carbohidrați | 27 g | |
Fibre | 5 g | |
Proteine | 7 g | |
Grăsimi | 3 g |
Pentru mai multe rețete asemănătoare, apasă pe categoriile de mai jos
Conţinut ridicat de proteineConţinut redus de grăsimiReţete vegetarieneReţete micul dejunDeserturi sănătoaseFără lactateFără ouRețete de deserturi bogate în proteineRețete de deserturi cu puține caloriiRețete de deserturi vegane sănătoaseRețete de deserturi fără ouRețete de deserturi sănătoase bogate în fibreRețete de gustări bogate în proteineRețete de gustări cu puține grăsimiRețete cu legume bogate în proteineRețete vegane sănătoase cu legumeSunt magiciana fit și fac să apară ca prin farmec aceste rețete sănătoase și gustoase din ingrediente sănătoase. Scopul meu e să-ți demonstrez că a mânca sănătos și dietetic poate fi chiar ușor, gustos și deloc plictisitor. Haide să creăm împreună rețete sănătoase!